Město Polička

Radnice v plné kráse

Po třech letech byly dokončeny rozsáhlé opravy a obnova pláště barokní radnice na Palackého náměstí.  Lešení zmizelo a budova radnice je tu opět v plné kráse.

V letošním roce proběhla již třetí finální etapa, a to na severní a západní straně budovy.  Náklady tohoto roku jsou ve výši téměř 6 mil. Kč, část nákladů je hrazena díky dotacím - 1,9 mil. Kč z Ministerstva kultury – Program regenerace a 300 tis. Kč z Pardubického kraje.

A proč došlo k této zásadní opravě? Stav fasády již delší dobu vykazoval množství závad, jejichž odstranění probíhalo doposud pouze lokálním vyspravením. Po tolika letech bylo nutné provést rozsáhlejší stavební i restaurátorský zásah. V roce 2022 byl celý projekt zahájen, došlo k celkové obnově radniční věže a sanaci vlhkého zdiva v přízemí. V roce 2023 pokračovaly práce na východní a jižní straně (hlavní vstup a strana u sochy sv. Jana Nepomuckého). Obnova zahrnovala složité restaurování štukové výzdoby, nový nátěr fasády a další. Součástí byla i obnova pískovcového soklu, kterou prováděl odborný restaurátor. Došlo i k restaurování malovaného městského znaku na východním průčelí budovy.  Oprava národní kulturní památky byla rozdělena do 3 let a celková výše nákladů je cca 16,5 mil. Kč. 

Během posledních let došlo i k obnově vnitřních prostor radnice, ty si i s komentovanou prohlídkou  můžete prohlédnout ve čtvrtek 24. října od 17 hod. Radnicí Vás provede historik umění David Junek.

Naděžda Šauerová, tisková mluvčí města